"Doktor Glas"

En timme och tjugo minuters kulturell njutning - utan paus. Krister Henriksson är ett skådespelargeni, en konstnär med bredd och talang av sällan skådat slag. Han står ensam på scen, med enkel rekvisita utan utsvävningar. Denna monolog är så naken, så ren, så kraftfull och magiskt bra att jag nästan - precis som en del i salongen valde att göra - hade behövt sitta kvar en stund i salongen efteråt.

Jag rörde mig knappt under tiden, jag vet inte ens om jag andades. Formligen uppslukad av fantastiskt gestaltande, rappa repliker - av en djup och påtaglig historia. En stark stund som jag bär med mig ett bra tag.

Efter ett skådespel av den kalibern blir jag en riktig människa, som reser sig ur den träiga salongsstolen och lämnar ytlighet, materialism, illusioner och falska tankar kvar på golvet, i en obetydlig hög. Pånyttfödd, likt en färdig fjäril som lämnar puppan. Ibland glömmer man att vara människa, mitt i alla vardagsbestyr och onödiga tankar. En farlig glömska som tar oss bort från det riktiga livet och våra riktiga tankar.

Bland annat bra kultur, litteratur och musik ger mig dessa mänskliga upplevelser; de väcker mig ur min vardagsdvala, sätter fingret på min existens, visar mig nya vägar.

Det här var konst. Bättre kan det nog inte bli.



Kommentarer
Postat av: Sara

Kanske något man borde se då. Svärföräldrarna ska dit imorgon. Kan rekommendera Grävskopan med Bror Tommy. Tragisk historia, som avslöjar många sanningar på sin väg.
Natti, natti!

2007-07-01 @ 22:39:28
URL: http://www.sockerbullen.blogg.se
Postat av: Lisa

Vad härligt att höra att du är nöjd med din kväll!

2007-07-01 @ 23:22:24
URL: http://lisasbibliotek.blogg.se
Postat av: evans

Vad bra du skriver!

2007-07-01 @ 23:35:26
URL: http://evans.blogg.se
Postat av: Anna, till Sara

Grävskopan har jag också sett - fantastsik den med. Monologteater är något speciellt.

2007-07-02 @ 08:48:04
URL: http://familjenjensen.blogg.se
Postat av: Lisa

Du har blivit utmanad! Gå in på min blogg och kika får du se!*kram*

2007-07-02 @ 22:07:37
URL: http://lisasbibliotek.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0